Hizmet Tespit Davası Nedir? Nasıl Açılır?

hizmet tespit davası

Hizmet tespit davası hukuki bir çıkar söz konusu olduğunda ortaya çıksa da uygulamada daha çok çalıştırılan ancak sigorta primleri yatırılmayan işçinin, mahkemeye başvurusu ile karşımıza çıkmaktadır. Aynı zamanda bu primlerin eksik yatırılması ile de ortaya çıkabilmektedir.

Hizmet Tespit Davası Nedir?

Hizmet tespit davası, 5510 sayılı Kanun’a göre sigortalı sayılan işlerde çalışanların Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından tespit edilemediği hallerde veya eksik bildirilmiş hizmetlerin tescil edilmediği sonradan öğrenildiğinde bu hizmetleri tespit etmek amacıyla açılan davadır.

Bu davada, tescillenmiş işe giriş bildirgelerindeki yanlış yazılan kimlik kayıtlarının ve sigorta sicil numaralarının tashihi, sigortalıya ait olması gerekirken başkası adına bildirilen çalışma sürelerinin asıl hak sahibine kazandırılması, hizmet süresinin başlangıç tarihinin doğru olarak tespiti gibi hususlar ele alınmaktadır.

5510 sayılı Kanun m. 86/9’a göre, aylık prim ve hizmet belgesi veya muhtasar ve prim hizmet beyannamesi işveren tarafından verilmeyen veya çalıştıkları Kurumca tespit edilemeyen sigortalılar, çalıştıklarını hizmetlerinin geçtiği yılın sonundan başlayarak beş yıl içerisinde iş mahkemesine başvurarak alacakları ilâm ile ispatlayabilirlerse, bunların mahkeme kararında belirtilen aylık kazanç toplamları ile prim ödeme gün sayıları dikkate alınır.

Bir olumlu tespit davası olan hizmet tespiti davası ile kendileri hakkında prim belgeleri Kuruma verilmemiş olan veya çalışmaları Kurumca tespit edilememiş sigortalılara, sigortalı hizmetlerini tespit ettirmesi imkanı sağlanmaktadır.

İlginizi Çekebilir: İşe İade Davası Nedir? Nasıl Açılır?

Hizmet Tespit Davası Ne Zaman Açılır?

Aylık prim ve hizmet belgesi işveren tarafından verilmeyen ve çalıştıkları kurumca tespit edilemeyen sigortalılar çalıştıklarını hizmetlerinin geçtiği yılın sonundan başlayarak beş yıl içerisinde iş mahkemesine başvurarak alacakları ilam ile ispatlayabilirlerse bunların Mahkeme kararında belirtilen aylık kazanç toplamları ile prim ödeme gün sayıları dikkate alınır.

Paylaş

Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

İlgili Makaleler

borçlar hukuku
Genel

Borç Tahsilatı

Borçlar Hukuku Nedir? Borçlar hukuku, bir özel hukuk dalıdır ve eşitler arasında borç ilişkisinilerini incelendiği

Devamı»
icra takibi
Genel

İcra Takibi

İcra Takibi Nedir? Alacağı borçlu kimseden belirtilen süre içerisinde ödenmeyen kişi, bu alacağını kendi başına

Devamı»
ceza hukuku
Genel

Ceza Hukuku

Ceza Hukuku Nedir? Suç ve ceza kavramlarını tanımlayarak, bu müesseseler üzerine çalışmalar yapan bir kamu

Devamı»
iş hukuk
Genel

İş Hukuku

İş Hukuku Nedir? İş, işçi ve işveren kavramlarını açıklayan, işçi ve işveren arasındaki ilişkiyi belirleyen,

Devamı»
Scroll to Top