İşe İade Davası | İş Hukuku Davaları

işe iade davası

İş hukukunun en önemli konularından birisi, işçinin feshe karşı korunması ve işçiyle işveren arasındaki iş ilişkisinin sürekliliğinin sağlanmasıdır. İş sözleşmesinin, işveren tarafından keyfi feshedilmesine karşı işçinin korunması amacı ile iş güvencesi getirilmiştir. İş güvencesi,
iş hukukunun kendine has hukuki yöntemlerinden birisidir ve iş akdinin zayıf tarafı olan işçiyi korumaya hizmet etmektedir.

İş güvencesi konusu, işçinin feshe karşı korunması amacıyla bazı sınırlamaların yanında işe iade imkânı vermesi ve yapılan feshin sonuçlarını hafifleten tazminatlar
nedeniyle, oldukça geniş ve kapsayıcı bir nitelik taşımaktadır.

İşe İade Davası

İşçinin işe iade edilmesi, iş sözleşmesinin işveren tarafından kanuni düzenlemelere aykırı olarak feshedilmesinin en önemli hukuki yaptırımıdır. İşçinin iş güvencesinden kaynaklanan işe iade edilmesini talep etme hakkı, dava edilebilme şartların mevcut olması halinde, dava yolu ile kullanılmaktadır. Uygulamada ve doktrinde genel olarak kabul edilen ismi ile işe iade davası, çalışmamızın konusunu oluşturmaktadır.

İşçi ile işveren arasındaki iş ilişkisinin sürekliliğini sağlamak amacıyla, 4857 sayılı İş Kanunu’nun 20. maddesinde, geçerli bir sebep olmadan iş sözleşmesinin feshedilmesi durumunda, işçinin bu feshe karşı koyabileceği düzenlenmiştir. Ayrıca, İş Kanunu’nun 18, 19, 20, 21 ve 29. maddeleri ile işverenin işçiyi işten çıkarması, İş Kanunu tarafından belli şartlara tabi tutulmuş ve kısıtlanmıştır.

İşveren tarafından iş sözleşmesi haksız olarak feshedilen işçinin, sözleşmesinin haksız feshedildiğinin tespitini ve haksız fesih nedeniyle işe başlatılmasını, işe başlatılmaması durumunda ise tazminata karar verilmesini talep ettiği dava, işe iade davasıdır. 4857 sayılı iş Kanunu’na göre, haklı bir sebep
gösterilmeden yapılan fesihlerde, işçinin işe iade davası yolu ile işe iadesini talep etme imkânı bulunmaktadır. Ancak işçinin işe iade davasını açabilmesi için, bazı şartların mevcut olması gerekir.

İşe İade Davası Açmanın Şartları

İşçinin, İş Kanunu m. 18 ve devamındaki maddelerde (İş Kanunu m. 19-21) düzenlenen iş güvencesinden yararlanabilmesi için şu şartlar mevcut olmalıdır:

  •  İş Kanunu veya Basın İş Kanunu’na tabi bir iş sözleşmesi olmalıdır.
  •  İşçi, otuz veya daha fazla işçi çalıştırılan bir işyerinde çalışıyor olmalıdır.
  • İşçinin işyerindeki kıdemi en az 6 ay olmalıdır.İşçi, işletmenin veya işyerinin bütününü sevk ve idare eden işveren vekili veya yardımcısı niteliğinde bir eleman (işçi) olmamalıdır.
  • İşçinin belirsiz süreli bir iş sözleşmesi ile çalışıyor olması ve ayrıca bu sözleşmenin işveren tarafından sona erdirilmiş olması gerekir. Belirli süreli iş sözleşmesi ile çalışan veya
    işten kendisi ayrılan işçi madde hükmünün dışında kalmaktadır.

İlginizi Çekebilir: Kıdem Tazminatı Davası Şartları Nelerdir?

Paylaş

Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

İlgili Makaleler

borçlar hukuku
Genel

Borç Tahsilatı

Borçlar Hukuku Nedir? Borçlar hukuku, bir özel hukuk dalıdır ve eşitler arasında borç ilişkisinilerini incelendiği

Devamı»
icra takibi
Genel

İcra Takibi

İcra Takibi Nedir? Alacağı borçlu kimseden belirtilen süre içerisinde ödenmeyen kişi, bu alacağını kendi başına

Devamı»
ceza hukuku
Genel

Ceza Hukuku

Ceza Hukuku Nedir? Suç ve ceza kavramlarını tanımlayarak, bu müesseseler üzerine çalışmalar yapan bir kamu

Devamı»
iş hukuk
Genel

İş Hukuku

İş Hukuku Nedir? İş, işçi ve işveren kavramlarını açıklayan, işçi ve işveren arasındaki ilişkiyi belirleyen,

Devamı»
Scroll to Top